Historien om Østfold Bilauksjon AS Askim

Birger Lunde starter opp Østfold Bilauksjon A.S. i juni 1984, han er inspirert av Bilauksjonen i Oslo og mener at Østfold trenger ett eget tilbud. Birger Lunde har 20 års bred erfaring fra bilbransjen og har meget gode verkstedkunnskaper, slik at man også har ett autorisert verksted.

Bilauksjon var på denne tiden en helt ny måte å omsette biler på i Norge, og det var stor interesse fra både kjøpere og selgere for denne nye måten å omsette brukte biler på. Bilene som ble solgt var enklere enn dagens og mange hadde kunnskaper til å reparere småfeil som dukket opp, det var derfor mange som ønsket å kjøpe en billig bil, og for mange var det også enkelt å bli kvitt sin gamle.

Man startet i leide lokaler, men etter 2 års drift ble det bygget ett stort eget bygg i Gramveien 2 i Askim, der bedriften i dag holder hus. Finanskrisen som startet i 1986 medførte at veldig mange biler måtte selges på inkasso og bilauksjonen fikk veldig mange oppdrag fra inkassoselskapene og private.

Etter hvert knyttet Østfold Bilauksjon as til seg mange bilforretninger som leverte sine innbyttebiler, det ble inngått avtaler med Telenor, Posten, vinmonopolet, Jernbaneverket og Infratek (Hafslund). Det var faste torsdagsauksjoner og både private og oppkjøpere stod i kø for å kjøpe seg en bil. Vi måtte bygge ut med eget bygg for testing og klargjøring av bilene, og en egen biltransportbil ble kjøpt inn bare for å hente biler.

Bedriften blir drevet av familien Lunde, hvor Birger er auksjonarius, og resten av familien bistår med alt fra salg av vafler og pølser til kontorarbeid. Petter Lunde er en av sønnene, og skal bli den som bringer bedriften videre etter Birger Lunde.

Allerede som ungdom var Petter med og hjalp til på »auksjonen», og han vel ikke den mest ivrige skole eleven, litt slapp innimellom…

En gang ble han satt på gangen, og hvor læreren oppgitt sa: hva skal det bli av deg?

Petters svar: Jeg skal jobbe for Pappa jeg !

Og han er nå eier av firmaet…

Tidene endrer seg, bilene blir mer kompliserte, færre har kunnskap for selv å kunne reparere bilene selv og kundene har mer og mer behov for å få finansiering, at bilene er ferdig reparert, at man kan ta deres gamle bil i innbytte, slik at det blir færre og færre mennesker som ønsker å kjøpe biler på auksjon. Vi endrer derfor driften og flere og flere biler blir solgt utenom auksjon, hvor kunden har gode muligheter til å kunne prøvekjøre, vurdere og få større trygghet i bilkjøpet.

I dag drives vårt bilsenter som en ordinær bilforretning med omsetning av nyere bruktbiler, hvor man fokuserer på å omsette biler med lav kilometer. Vi ser viktigheten av at bilene er verkstedkontrollerte, at de selges med garanti og at kunden gjør ett trygt bilkjøp hos oss.

Vår mer enn 30 års erfaring og salg av mange tusen biler gjør at vi kan ivareta kundens behov, og er i dag ett meget solid firma, som kan utføre de tjenester som dagens kunde ønsker. Vi takker for tilliten som vi får av våre trofaste kunder gjennom mange år, og er stolt av å kunne fortsette det gode samarbeidet vi har med våre gamle og nye kunder.